Чорба Зміст Походження назви | Приготування | Популярність | Обрані рецепти | Див. також | Джерела | Навігаційне менюРумунська кухняЧорбаНесравненная чорбаШкембе чорба

Multi tool use
Multi tool use

Молдовська кухняРумунська кухняБолгарська кухняТурецька кухняМакедонська кухня


молд.рум.квасперськеБлизькомуСередньому СходіОсманської імперіїшурпаквасуяловичинаморквацибуляпетрушкаселерапомідорипорейкріплюбистокестрагонквасолякартоплякапустасолодкий перецьрисборщівзаправних супівМолдовіРумуніїМакедоніїЧорногоріїБолгаріїТуреччинічасниклапкилеуштеанафрикаделькихлібомрислеуштеаномБоб-чорба






Чорба




Шкембе-чорба (болгарська страва)


Чорба (молд./рум. ciorbă) - кислий суп із заправкою та з м'ясом або птицею, до складу якого входить квас з висівок. Чорбу їдять гарячою, в обід.




Зміст





  • 1 Походження назви


  • 2 Приготування


  • 3 Популярність


  • 4 Обрані рецепти


  • 5 Див. також


  • 6 Джерела




Походження назви |


Назва має перське коріння і походить від турецького слова Çorba (шурпа). Це слово по-різному вимовляється на Близькому і Середньому Сході, з нього пішли назви різних за складом і технологією приготування супів тюркських народів і народів, що жили на території Османської імперії: шурпа, шурбо, щорба, шурьба, шюрьпе, шорпа, шурва.


Кожна фонетична та орфографічна варіація даного слова перетворилася на самостійне кулінарне поняття, оскільки вона виявилася пов'язаною з національними стравами різних народів, що позначали майже однаковим словом різне значення.



Приготування |


Співвідношення квасу і води в чорбі постійне - 1:2 (тобто на кожен літр води - півлітра квасу). Для справжньої молдавської чорби квас зазвичай готують особливий - з пшеничних висівок, але, в крайньому випадку, його можна замінити звичайним хлібним квасом. Цей квас кип'ятять окремо і вливають в чорбу за 5 хвилин до повної готовності. Набір продуктів в чорбі в основному сталий, змінюється лише м'ясо - яловичина, молодий баранчик, півень, курячі потрухи - і в зв'язку з цим який-небудь один овочевий компонент. До чорби неодмінно входять морква, цибуля, петрушка, селера, помідори і пряна зелень - порей, кріп, любисток або естрагон. Змінні компоненти: квасоля, картопля, капуста, солодкий перець, рис (замінює в деяких чорбах картоплю).


Овочі до чорби закладають свіжі, переважно молоді і ні в якому разі не обсмажені. Цим чорби принципово відрізняються від українських борщів та інших так званих заправних супів.



Популярність |


Популярний в Молдові, Румунії, Македонії, Чорногорії, Болгарії та Туреччині.


Широковідомі і популярні: чорба з яловичого шлунку, чорба з курячих тельбухів, чорба з фрикадельками. Чорбу заправляють оцтом, додають сметану, часник. Найбільш часто уживаний вид чорби - з коров'ячого шлунку.


Чорбу з тельбухів готують після багатих обідів, що плавно переходять у вечерю, на весіллях. Як правило, готують рано вранці, для того щоб зняти втому. До чорби обов'язково подають сметану і гіркий перець. Існують й інші перші страва: м'ясні, овочеві супи. При їх приготуванні використовують дуже багато зелені.



Обрані рецепти |


Чорба з яловичого шлунку


Необхідні продукти: 4 л води, 2 кг яловичого шлунку, теляча або яловича гомілка, овочевий набір, 10 зерен чорного перцю, 2 ст. ложки винного оцту, 2 жовтка, сіль, 1 цибулина, 1 зубок часнику, сметана.


Порядок приготування: вичищений і вимитий до біла шлунок і гомілку кладуть в каструлю з водою і варять до напівготовності.


Додають овочі, перець і варять на повільному вогні до готовності.


Коли чорба готова, шлунок виймають і ріжуть смужками трохи ширше за локшину. М'ясо з гомілки і порізаний шлунок кладуть в зціджений бульйон і доводять до кипіння. Жовтки збивають з двома ложками винного оцту і, обережно помішуючи, додають у м'ясний бульйон. Сіль й оцет додають за смаком перед подачею на стіл і вже не кип'ятять. На стіл подають зі сметаною і заздалегідь розтертим часником.



Чорба з курячих тельбухів


Необхідні продукти: 3 л води, 1 головка капусти, тельбухи (лапки, крила, шиї), овочевий набір, 3 ст. ложки рису, зелень, винний оцет.


Порядок приготування: тельбухи, нарізану капусту заливають холодною водою і варять до напівготовності. Додають овочі, вимитий і перебраний рис. У кінці варіння присолюють, кладуть дрібно нарізану зелень петрушки і леуштеана. На стіл подають з винним оцтом.



Чорба з фрикадельками


Необхідні продукти: 2 л води, суповий набір, овочевий набір, зелень, 3 помідори, сіль, 1 жовток, 2 ложки сметани. Для фрикадельок: 500 гр. м'яса, 1 шматочок хліба, 2 ложки рису, 1 цибулина, 1 яйце, сіль, перець, любисток.


Порядок приготування: до каструлі з водою кладуть суповий набір, дрібно нарізані овочі, цибулю і варять до готовності.


Додають окремо зварений і зціджений квас (румунською "борш"), дрібно нарізану зелень, помідори, сіль.


М'ясо на фрикадельки пропускають через м'ясорубку разом з цибулею і заздалегідь вимоченим хлібом. У готовий фарш додають рис, яйце, перець, сіль. Вологою рукою формують кульки і додають їх в м'ясний навар.


Чорбу заправляють сметаною і леуштеаном.



Див. також |


Боб-чорба



Джерела |


  • Румунська кухня


  • Чорба (рос.)


  • Несравненная чорба (рос.)


  • Шкембе чорба (рос.)


RV3bdZHYCK41YiGlE,O,B6kPkGxnKCZDz ff7SHItlZGG,gj HR81C5ORtyY7rmAk NUDe,E
CmyXV0oop dBmwdjXZqRA,8lPdDQvNfs,tMdnZ IEGPN A f,wx7ai8ai 84C5iFw5 Tf,sps9sMTGDOl95 lC,DQ4drO53JL 1Tt

Popular posts from this blog

Nissan Patrol Зміст Перше покоління — 4W60 (1951-1960) | Друге покоління — 60 series (1960-1980) | Третє покоління (1980–2002) | Четверте покоління — Y60 (1987–1998) | П'яте покоління — Y61 (1997–2013) | Шосте покоління — Y62 (2010- ) | Посилання | Зноски | Навігаційне менюОфіційний український сайтТест-драйв Nissan Patrol 2010 7-го поколінняNissan PatrolКак мы тестировали Nissan Patrol 2016рвиправивши або дописавши її

No such entity with customerId The Next CEO of Stack OverflowTruncate table using resource model in Magento 2Custom Customer Attribute (string) get function not workingGetting current customer in custom REST API moduleSubstitute existing Customer EAV AttributesMagento 2 - Best practice for extending customer entityFatal error: Call to a member function create() on nullProduct custom attribute import with CSV Magento 2.2What is the distinction between defining a customer attribute as “system” versus not “user defined”?Custom EAV Entity Type Missing “default_attribute_set_id” In ModelMagento 2.2: Add Customer Attribute to Custom Tab in AdminHow to mass update custom dropdown customer attribute to all customers? PHP or SQL

Буцька Катерина Петрівна Зміст Біографія | Фільмографія | Дублювання та озвучення українською | Дублювання та озвучення російською | Озвучення реклами | Навігаційне менюперевірена109 змінвиправивши або дописавши її