Чорба Зміст Походження назви | Приготування | Популярність | Обрані рецепти | Див. також | Джерела | Навігаційне менюРумунська кухняЧорбаНесравненная чорбаШкембе чорба

Молдовська кухняРумунська кухняБолгарська кухняТурецька кухняМакедонська кухня


молд.рум.квасперськеБлизькомуСередньому СходіОсманської імперіїшурпаквасуяловичинаморквацибуляпетрушкаселерапомідорипорейкріплюбистокестрагонквасолякартоплякапустасолодкий перецьрисборщівзаправних супівМолдовіРумуніїМакедоніїЧорногоріїБолгаріїТуреччинічасниклапкилеуштеанафрикаделькихлібомрислеуштеаномБоб-чорба






Чорба




Шкембе-чорба (болгарська страва)


Чорба (молд./рум. ciorbă) - кислий суп із заправкою та з м'ясом або птицею, до складу якого входить квас з висівок. Чорбу їдять гарячою, в обід.




Зміст





  • 1 Походження назви


  • 2 Приготування


  • 3 Популярність


  • 4 Обрані рецепти


  • 5 Див. також


  • 6 Джерела




Походження назви |


Назва має перське коріння і походить від турецького слова Çorba (шурпа). Це слово по-різному вимовляється на Близькому і Середньому Сході, з нього пішли назви різних за складом і технологією приготування супів тюркських народів і народів, що жили на території Османської імперії: шурпа, шурбо, щорба, шурьба, шюрьпе, шорпа, шурва.


Кожна фонетична та орфографічна варіація даного слова перетворилася на самостійне кулінарне поняття, оскільки вона виявилася пов'язаною з національними стравами різних народів, що позначали майже однаковим словом різне значення.



Приготування |


Співвідношення квасу і води в чорбі постійне - 1:2 (тобто на кожен літр води - півлітра квасу). Для справжньої молдавської чорби квас зазвичай готують особливий - з пшеничних висівок, але, в крайньому випадку, його можна замінити звичайним хлібним квасом. Цей квас кип'ятять окремо і вливають в чорбу за 5 хвилин до повної готовності. Набір продуктів в чорбі в основному сталий, змінюється лише м'ясо - яловичина, молодий баранчик, півень, курячі потрухи - і в зв'язку з цим який-небудь один овочевий компонент. До чорби неодмінно входять морква, цибуля, петрушка, селера, помідори і пряна зелень - порей, кріп, любисток або естрагон. Змінні компоненти: квасоля, картопля, капуста, солодкий перець, рис (замінює в деяких чорбах картоплю).


Овочі до чорби закладають свіжі, переважно молоді і ні в якому разі не обсмажені. Цим чорби принципово відрізняються від українських борщів та інших так званих заправних супів.



Популярність |


Популярний в Молдові, Румунії, Македонії, Чорногорії, Болгарії та Туреччині.


Широковідомі і популярні: чорба з яловичого шлунку, чорба з курячих тельбухів, чорба з фрикадельками. Чорбу заправляють оцтом, додають сметану, часник. Найбільш часто уживаний вид чорби - з коров'ячого шлунку.


Чорбу з тельбухів готують після багатих обідів, що плавно переходять у вечерю, на весіллях. Як правило, готують рано вранці, для того щоб зняти втому. До чорби обов'язково подають сметану і гіркий перець. Існують й інші перші страва: м'ясні, овочеві супи. При їх приготуванні використовують дуже багато зелені.



Обрані рецепти |


Чорба з яловичого шлунку


Необхідні продукти: 4 л води, 2 кг яловичого шлунку, теляча або яловича гомілка, овочевий набір, 10 зерен чорного перцю, 2 ст. ложки винного оцту, 2 жовтка, сіль, 1 цибулина, 1 зубок часнику, сметана.


Порядок приготування: вичищений і вимитий до біла шлунок і гомілку кладуть в каструлю з водою і варять до напівготовності.


Додають овочі, перець і варять на повільному вогні до готовності.


Коли чорба готова, шлунок виймають і ріжуть смужками трохи ширше за локшину. М'ясо з гомілки і порізаний шлунок кладуть в зціджений бульйон і доводять до кипіння. Жовтки збивають з двома ложками винного оцту і, обережно помішуючи, додають у м'ясний бульйон. Сіль й оцет додають за смаком перед подачею на стіл і вже не кип'ятять. На стіл подають зі сметаною і заздалегідь розтертим часником.



Чорба з курячих тельбухів


Необхідні продукти: 3 л води, 1 головка капусти, тельбухи (лапки, крила, шиї), овочевий набір, 3 ст. ложки рису, зелень, винний оцет.


Порядок приготування: тельбухи, нарізану капусту заливають холодною водою і варять до напівготовності. Додають овочі, вимитий і перебраний рис. У кінці варіння присолюють, кладуть дрібно нарізану зелень петрушки і леуштеана. На стіл подають з винним оцтом.



Чорба з фрикадельками


Необхідні продукти: 2 л води, суповий набір, овочевий набір, зелень, 3 помідори, сіль, 1 жовток, 2 ложки сметани. Для фрикадельок: 500 гр. м'яса, 1 шматочок хліба, 2 ложки рису, 1 цибулина, 1 яйце, сіль, перець, любисток.


Порядок приготування: до каструлі з водою кладуть суповий набір, дрібно нарізані овочі, цибулю і варять до готовності.


Додають окремо зварений і зціджений квас (румунською "борш"), дрібно нарізану зелень, помідори, сіль.


М'ясо на фрикадельки пропускають через м'ясорубку разом з цибулею і заздалегідь вимоченим хлібом. У готовий фарш додають рис, яйце, перець, сіль. Вологою рукою формують кульки і додають їх в м'ясний навар.


Чорбу заправляють сметаною і леуштеаном.



Див. також |


Боб-чорба



Джерела |


  • Румунська кухня


  • Чорба (рос.)


  • Несравненная чорба (рос.)


  • Шкембе чорба (рос.)


Popular posts from this blog

Best approach to update all entries in a list that is paginated?Best way to add items to a paginated listChoose Your Country: Best Usability approachUpdate list when a user is viewing the list without annoying themWhen would the best day to update your webpage be?What should happen when I add a Row to a paginated, sorted listShould I adopt infinite scrolling or classical pagination?How to show user that page objects automatically updateWhat is the best location to locate the comments section in a list pageBest way to combine filtering and selecting items in a listWhen one of two inputs must be updated to satisfy a consistency criteria, which should you update (if at all)?

Тонконіг бульбистий Зміст Опис | Поширення | Екологія | Господарське значення | Примітки | Див. також | Література | Джерела | Посилання | Навігаційне меню1114601320038-241116202404kew-435458Poa bulbosaЭлектронный каталог сосудистых растений Азиатской России [Електронний каталог судинних рослин Азіатської Росії]Малышев Л. Л. Дикие родичи культурных растений. Poa bulbosa L. - Мятлик луковичный. [Малишев Л. Л. Дикі родичи культурних рослин. Poa bulbosa L. - Тонконіг бульбистий.]Мятлик (POA) Сем. Злаки (Мятликовые) [Тонконіг (POA) Род. Злаки (Тонконогові)]Poa bulbosa Linnaeus, Sp. Pl. 1: 70. 1753. 鳞茎早熟禾 lin jing zao shu he (Description from Flora of China) [Poa bulbosa Linnaeus, Sp. Pl. 1: 70. 1753. 鳞茎早熟禾 lin jing zao shu he (Опис від Флора Китаю)]Poa bulbosa L. – lipnice cibulkatá / lipnica cibulkatáPoa bulbosa в базі даних Poa bulbosa на сайті Poa bulbosa в базі даних «Global Biodiversity Information Facility» (GBIF)Poa bulbosa в базі даних «Euro + Med PlantBase» — інформаційному ресурсі для Євро-середземноморського розмаїття рослинPoa bulbosa L. на сайті «Плантариум»

If a poisoned arrow's piercing damage is reduced to 0, do you still get poisoned? The 2019 Stack Overflow Developer Survey Results Are InDoes a zero-damage attack still count as a hit?Damage reduction and damage resistance: how to calculate?If a monk reduces damage to 0 using Deflect Missiles, does the attack still hit?Do damage resistance and temp hit points from False Life and the Heavy Armor Master feat stack?When does Armor of Agathys take effect?Should the damage from an unarmed strike be reduced by Heavy Armor Master?What's the duration of these wild feats?Does the Heavy Armor Master feat reduce damage twice against a mixed damage attack?Are Erinyes' Hellish Weapons poisonous in a PC's hands?How can I gain resistance to piercing, bludgeoning, and slashing damage while in heavy armor?Damage reduction and damage resistance: how to calculate?Can Mage Hand Legerdemain load a hand crossbow? What about two hand crossbows?Does the Polearm Master attack work with poison?