Оскар Дірлевангер Зміст Життєпис | Звання | Нагороди оберфюрера СС Дірлевангера | Образ Дірлевангера в масовій культурі | Література | Примітки | Навігаційне менюперевіреназміни в шаблонах/файлахМедіафайлиDie Einheit DirlewangerRecord #123490774

Народились 26 вересняНародились 1895Уродженці ВюрцбургаПомерли 7 червняПомерли 1945Померли в НімеччиніКавалери Лицарського хреста Залізного хрестаКавалери Залізного хреста 1-го класуКавалери Залізного хреста 2-го класуНагороджені Почесним хрестом ветерана війниКавалери Срібного Іспанського Хреста з мечамиКавалери Золотого німецького хрестаНагороджені медаллю «За вислугу років у НСДАП» в бронзіНагороджені золотим нагрудним знаком «За поранення»Члени НСДАПЗлочинці голокостуВаршавське повстання 1944 рокуВоєнні злочинціНагороджені медаллю «За військові заслуги» (Вюртемберг)Члени ФрайкоруОберфюрери ССКомандири дивізій ССНімецькі військовики Першої світової війниУчасники Громадянської війни в ІспаніїУчасники Другої світової війни з НімеччиниПедофіліяНагороджені Почесним кутом старих бійцівНагороджені Відзнакою для східних народівНагороджені нагрудним знаком «За боротьбу з партизанами»Нагороджені бронзовим нагрудним знаком ближнього боюПочесні громадяни міст Німеччини


нім.ВюрцбургАльтсгаузенвійськ ССоберфюрерССЛицарського хреста Залізного хреста36-ю гренадерською дивізією СС «Дірлевангер»СРСРХатиньвійськовим злочинцемротуФранціюБельгіюПершої світової війниЗахідному фронтілейтенантаЗалізним хрестомфрайкоруТюрингіїСаксоніїРуріВерхній СілезіїМангейміантисемітизмФранкфурті-на-Майнінім.НСДАПШтутгартіСАоберштурмфюрера






















Оскар Дірлеванґер

Bundesarchiv Bild 183-S73495, Oskar Dirlewanger.jpg
Народився
26 вересня 1895(1895-09-26)
Вюрцбург, Баварія, Німецька імперія[1]
Помер
7 червня 1945(1945-06-07) (49 років)
Альтсгаузен, Altshausen GVV[d], Равенсбург, Тюбінген, Німеччина[1]
·blunt trauma[d]
Громадянство
(підданство)

Flag of Germany (1935–1945).svg Німеччина
Діяльність
офіцер
Учасник
Перша світова війна і Друга світова війна
Членство
СС і Deutschvölkischer Schutz und Trutzbund[d]
Військове звання
оберфюрер
Партія
Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини
Нагороди













Лицарський хрест Залізного хреста
Залізний хрест 1-го класу

Залізний хрест 2-го класу

Почесний хрест ветерана війни (для учасників бойових дій)
Срібний Іспанський Хрест з мечами

Медаль «За Іспанську кампанію»
Золотий німецький хрест
Застібка до Залізного Хреста 1-го класу
Застібка до Залізного Хреста 2-го класу
Медаль «За вислугу років в НСДАП»
Відзнака для східних народів 1-го класу в сріблі з мечами
Відзнака для східних народів 2-го класу в сріблі з мечами

За поранення (нагрудний знак)








  • Медіафайли у Вікісховищі?

|фм?я при народженні=


Оскар Пауль Дірлеванґер (нім. Oskar Paul Dirlewanger; 26 вересня 1895, Вюрцбург — 7 червня 1945, Альтсгаузен) — офіцер військ СС, оберфюрер резерву СС. Доктор суспільно-політичних наук (1922). Кавалер Лицарського хреста Залізного хреста.


Дірлевангер командував спеціальною командою СС «Дірлевангер», яка стала 36-ю гренадерською дивізією СС «Дірлевангер». Бійці Дірлевангера відрізнялись вкрай низькою дисципліною і патологічною жорстокістю. Згідно ряду свідчень, на окупованій території СРСР це формування знищило більше 200 сіл (наприклад, Хатинь) і близько 120 тисяч людей. Після війни оголошений військовим злочинцем.




Зміст





  • 1 Життєпис

    • 1.1 Ранні роки


    • 1.2 Міжвоєнні роки


    • 1.3 Друга світова війна


    • 1.4 Смерть



  • 2 Звання


  • 3 Нагороди оберфюрера СС Дірлевангера

    • 3.1 Перша світова війна


    • 3.2 Міжвоєнний період


    • 3.3 Друга світова війна



  • 4 Образ Дірлевангера в масовій культурі

    • 4.1 У відеоіграх



  • 5 Література


  • 6 Примітки




Життєпис |



Ранні роки |


Народився 26 вересня 1895 року у Вюрцбурзі в сім'ї дрібного продавця.


У 1913 році отримав атестат про середню освіту і 1 жовтня того ж року поступив на річну службу в  кулеметну роту 123-го гренадерського полку, у складі якого взяв участь у вторгненні в Францію і Бельгію в ході Першої світової війни. Під час бойових дій на Західному фронті декілька разів дув поранений, дослужився до лейтенанта. За бойові закслуги нагороджений Залізним хрестом 1-го і 2-го класу. У 1918 році як командир кулеметної роти 121-го піхотного полку взяв участь в окупації України. Після підписання мирного договору полк Дірлевангера через Румунію повернувся в Німеччину.



Міжвоєнні роки |


В 1919 році Дірлевангер приєднався до фрайкору і в 1920—1921 роках брав участь в жорстоких вуличних боях в ході придушення прокомуністичних заворушень в Тюрингії, Саксонії, Рурі и Верхній Сілезії. Паралельно навчався у висщій комерційній школі в Мангеймі, але був відрахований з неї за антисемітизм.У 1922 році в університеті у Франкфурті-на-Майні він захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора суспільно-політичних наук (нім. Staatswissenschaften). Дисертація була присвячена питанням планування народного господарства на випадок майбутньої війни. 1 листопада 1922 року вступив в НСДАП, але був виключений за порушення закону про роззброєння. Вдруге вступив у партію в 1926 році, втретє — 1 березня 932 року (партійний квиток № 1 098 716) У 1922—1928 рр. був волонтером і службовцем різних банків в Штутгарті. В 1928—1931 рр. працював управителем на текстильній фабриці в Ерфурті. З 1932 по липень 1933 року був податковим радником. Роботу в банках Дирлевангеру довелося залишити в силу звинувачень в розтраті, з текстильної фабрики він був звільнений через фінансові махінації, уклавши з власником мирова угода та відшкодувавши йому збитки.


Після приходу до влади націонал-соціалістів у 1933 році «старий боєць» Дірлевангер тут же отримав призначення в управління праці та зайнятості населення міста Хайльброна, в якому він працював спочатку завідуючим відділом, а потім начальником. На цій посаді він першим у Німеччині рапортував про працевлаштування всіх підлеглих йому членів СА. Але і тут Дірлевангер швидко загруз у корупції та інтригах. У 1934 році він був засуджений на два роки за звинуваченням у сексуальних зв'язках з 13-річною дівчинкою з Союзу німецьких дівчат. З цим вироком Дірлевангер позбувся наукового ступеня, військового звання і нагород, членства в партії і роботи. Під час тюремного ув'язнення в Людвігсбурзі він безуспішно намагався оскаржити вирок у верховному імперському суді.


За порадою свого однополчанина і близького друга Готтлоба Бергера, який був начальником штабу рейхсфюрера СС, вийшовши з в'язниці, Дірлевангер записався добровольцем в Іспанський іноземний легіон, а там набрав легіон «Кондор», німецьке добровольческое бойове з'єднання, яка брала участь у громадянській війні в Іспанії на боці генерала Франко. З квітня 1937 по травень 1939 року він служив у танковій частині «Бджоляр».


Нагороджений Іспанським хрестом, Дірлевангер домігся перегляду справи в Земельному суді в Штутгарті. 30 квітня 1940 року він був виправданий за браком доказів. Однак виправдувальний вирок звучав настільки непереконливо, що університет у Франкфурті-на-Майні спочатку відмовився повернути йому докторське звання. В результаті Дірлеванґер все ж знову став доктором, а також був відновлений в НСДАП.



Друга світова війна |


4 червня 1940 року Готтлоб Бергер запропонував Гіммлеру призначити Дірлевангера командиром спеціального підрозділу СС, сформованого з засуджених браконьєрів. В чині оберштурмфюрера Дірлеванґер був прийнятий у війська СС (службове посвідчення № 357 268) і отримав завдання провести військову підготовку серед браконьєрів, які відбували ув'язнення в концентраційному таборі Заксенхаузен під Берліном.


Штрафний підрозділ отримало назву «Команда браконьєрів Ораниенбург», з 1 вересня 1940 року воно називалося «Особливий батальйон СС Дірлевангер». В 1943 році воно досягло чисельності полку і стало називатися «Особлива команда СС Дірлеванґер». Після того як Гіммлер був призначений командувачем армією резерву, влітку 1944 року воно було збільшено до бригади («Особлива бригада СС Дірлеванґер»).


У наказі Гіммлера від 29 січня 1942 року спеціальна команда Дірлеванґер була оголошена добровольчим формуванням військ СС і підпорядкована головному управлінню СС. Начальник управління Gottlob Бергер особисто курирував підрозділ і захищав свого друга Дірлеванґера від нападок і скарг.


У лютому 1943 року військовослужбовці підрозділу отримали спеціальні петлиці із зображенням двох схрещених карабінів і ручної гранати під ними.


Однак підрозділ Дірлеванґера не вважалося повноцінною частиною військ СС. Його солдати стояли на тому ж рівні, що і латиські, хорватські та інші чужинецькі члени військ СС. Цим пояснюється і той факт, що наказом від 19 лютого 1945 року Гіммлер перейменував «Ударну бригаду СС Дірлевангер» в «36-ту гренадерську дивізію військ СС».


З моменту формування в червні 1940 року і до закінчення служби в генерал-губернаторстві в лютому 1942 року підрозділ складалося виключно з засуджених браконьєрів. У ході боротьби проти партизанів у Білорусі його чисельність помітно скоротилася. У березні 1942 року йшлося про необхідність поповнення в кількості 250 чоловік. У вересні 1942 року Дірлеванґер отримав з Оранієнбурга ще 115 браконьєрів.


Влітку 1942 року, коли стало формування брати активну участь в акціях проти партизанів і місцевого населення, Дірлевангер створив роту українських і батальйон російських добровольців. У лютому 1943 року загальна чисельність підрозділу досягла 700 осіб. Воно складалося з двох рот німців і двох рот «іноземців» (етнічних німців, росіян та українців). Під час антипартизанських операцій кожній роті були додані 5-6 осіб з апарату СД.


Пізніше в підрозділ також набиралися злочинці, засуджені військовослужбовці вермахту і члени СС, а з осені 1944 року — політичні в'язні. Однак частка політичних в'язнів була невелика. Переважна більшість складали так звані асоціальні елементи і професійні злочинці. При цьому Дірлевангер завжди міг покластися на старослуживих браконьєрів, які отримали підвищення по службі і в окремих випадках навіть незаконно носили форму СС.


У вересні 1944 року бригада Дірлевангера поряд з бригадою Камінського брала участь у жорстокому придушенні повстання у Варшаві. В жовтні 1944 року бригада була перекинута на придушення повстання в Словаччині. З 12 лютого 1945 року вона була задіяна в Губень (Бранденбург). Отримавши поранення, Дірлевангер був відправлений на лікування в тил. У квітні 1945 року радянські війська прорвали німецьку оборону на Одері. 27 квітня 1945 року основні частини формування потрапили в оточення в районі Halbe і 29 квітня взяті в полон.



Смерть |


7 травня 1945 року Оскар Дірлеванґер був заарештований французькими солдатами в місті Альтсгаузен, Баден-Вюртемберг і доставлений в місцеву в'язницю, яку охороняли польські солдати зі складу французького окупаційного корпусу. В ніч з 4 на 5 червня 1945 року його неодноразово били. За даними міста Альстхаузена, Дірлевангер помер 7 червня 1945 року.


Проте, раз у раз виникали чутки про те, що він живий, і що його бачили в різних частинах світу. У своєму документальному романі «Карателі», виданому в 1981 році, Алесь Адамович помилково написав: «Уже в наші дні прах благополучно померлого в Латинській Америці Дірлеванера Оскара Пауля дбайливо перевезений у ФРН і похований у Вюрцбурзькій землі». В жовтні 1960 року за розпорядженням прокуратури Равенсбурга останки Дірлевангера були ексгумовані. У ході судово-медичної експертизи від 24 жовтня 1960 року було встановлено, що вони однозначно належали Дирлевангеру.



Звання |


  • Доброволець (1 жовтня 1913)


  • Унтер-офіцер (27 липня 1914)


  • Віце-фельдфебель (24 грудня 1914)


  • Лейтенант резерву (14 квітня 1915)


  • Обер-лейтенант резерву (30 грудня 1918)


  • Шарфюрер СА (2 серпня 1933)


  • Труппфюрер СА (4 серпня 1933)


  • Штурмфюрер СА (9 листопада 1933)


  • Манн СС (24 червня 1940)


  • Оберштурмфюрер резерву військ СС (1 липня1940)


  • Гауптштурмфюрер резерву військ СС (1 серпня 1940)


  • Штурмбаннфюрер резерву військ СС (9 листопада 1941)


  • Оберштурмбаннфюрер резерву військ СС (12 квітня 1943)


  • Штандартенфюрер резерву військ СС (19 березня1944)


  • Оберфюрер резерву військ СС (12 серпня 1944)


Нагороди оберфюрера СС Дірлевангера |



Перша світова війна |



  • Залізний хрест 2-го класу (28 серпня 1914)


  • Золота Вюртемберзька медаль «За військові заслуги» (4 жовтня 1915)


  • Залізний хрест 1-го класу (13 липня 1916)

  • Нагрудний знак «За поранення» в сріблі (1918)


Міжвоєнний період |


  • Почесний громадянин Зангергаузена


  • Почесний хрест ветерана війни с мечами (1934)


  • Медаль «За вислугу років в NSDAP» в бронзі (10 років)


  • Медаль «За Іспанську кампанію» (Іспанія)


  • Іспанський хрест у сріблі з мечами (1939)

  • Почесний кут старих бійців


Друга світова війна |



  • Застібка до Залізного хреста
    • 2-го класу (24 травня1942)

    • 1-го класу (16 вересня 1942)



  • Відзнака для східних народів
    • 2-го класу у сріблі з мечами (9 жовтня 1942)

    • 1-го класу у сріблі з мечами (10 листопада 1942)



  • Штурмовий піхотний знак у сріблі (6 червня 1943)


  • Німецький хрест в золоті (5 грудня 1943)


  • Нагрудний знак ближнього бою в бронзі (19 березня 1944)

  • Нагрудний знак «За поранення» в золоті (9 липня 1943)


  • Нагрудний знак «За боротьбу з партизанами» в сріблі (1944)


  • Лицарський хрест Залізного хреста (30 вересня 1944)


  • Орден Хреста Перемоги 1-го класу, нашийний знак (Словаччина, 1944) — за активну участь штурмової бригади СС О. Дірлевангера в придушенні повстання на території Словацької республіки осінню 1944 року.


Образ Дірлевангера в масовій культурі |



У відеоіграх |



  • Velvet Assassin — згідно з сюжетом гри, Оскар Дірлевангер і його бригада були перекинуті у Францію для знищення села, мешканці якого переховували головну героїню гри, британського агента Віолетту Саммер. Віолетті довелось вступити в бій з бійцями Дірлевангера, однак це не врятувало село від знищення.


Література |



  • Залесский К. А. СС. Охранные отряды НСДАП. — М.: Эксмо, 2005. — 672 с. — 5000 экз. — ISBN 5-699-09780-5.


  • Залесский К. А. Кто был кто в Третьем рейхе. — М.: АСТ, 2002. — 944 с. — 5000 экз. — ISBN 5-271-05091-2.


  • Залесский К. А. Войска СС. Военная элита Третьего Рейха. — М.: Яуза-пресс, 2009. — с.110, 275—276


  • Hellmuth Auerbach. Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte // Die Einheit Dirlewanger. — Stuttgart: Deutsche Verlags-Anstalt GmbH, 1962. — С. 250—264.  (нем.)


  • French L. MacLean. The Cruel Hunters. SS-Sonder-Kommando Dirlewanger, Hitler's Most Notorious Anti-Partisan Unit. — Atglen: Schiffer, 1998. — 303 с. — ISBN 0-7643-0483-6.  (англ.)


  • Knut Stang. Karrieren der Gewalt. Nationalsozialistische Täterbiographien // Dr. Oskar Dirlewanger — Protagonist der Terrorkriegsführung. — Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 2004. — 282 с. — ISBN 3-534-16654-X.  (нем.)


  • Rolf Michaelis. Die SS-Sturmbrigade «Dirlewanger». Vom Warschauer Aufstand bis zum Kessel von Halbe. — Dresden: Winkelried-Verlag, 2006. — 134 с. — ISBN 3-938392-21-5.  (нем.)


  • Пишенков А. А. Штрафники СС. Зондеркоманда «Дирлевангер». — М.: Яуза-Пресс, 2009. — 320 с. — ISBN 978-5-9955-0050-6.  (рус.)


  • Жуков Д. А., Ковтун И. И. Охотники за партизанами. Бригада Дирлевангера. — М.: Вече, 2013. — 448 с.: ил. — (Военные тайны XX века) — ISBN 978-5-4444-1257-2

  • FELLGIEBEL, W.P., Elite of theThird Reich, Helion & Company Limited, Solihull, 2003.

  • PATZWALL, K. & SCHERZER, V., Das Deutsche Kreuz 1941—1945, Verlag Klaus D. Patzwall, Norderstedt, 2001.

  • Williamson, G., The Waffen-SS (4) — 24. to 38. Divisions, & Volunteer Legions, Osprey Publishing Ltd., Great Britain, 2004

  • Michaelis, R., Die SS-Sturmbrigade «Dirlewanger» — Vom Warschauer Aufstand bis zum Kessel von Halbe — Winkelried-Verlag, Dresden, Deutschland, 2006


Примітки |




  1. аб Національна бібліотека Німеччини, Державна бібліотека в Берліні, Баварська державна бібліотека та ін. Record #123490774 // Німецька нормативна база даних — 2012—2016.

    d:Track:Q27302d:Track:Q304037d:Track:Q256507d:Track:Q170109d:Track:Q36578








Popular posts from this blog

Magento 2 duplicate PHPSESSID cookie when using session_start() in custom php scriptMagento 2: User cant logged in into to account page, no error showing!Magento duplicate on subdomainGrabbing storeview from cookie (after using language selector)How do I run php custom script on magento2Magento 2: Include PHP script in headerSession lock after using Cm_RedisSessionscript php to update stockMagento set cookie popupMagento 2 session id cookie - where to find it?How to import Configurable product from csv with custom attributes using php scriptMagento 2 run custom PHP script

Can not update quote_id field of “quote_item” table magento 2Magento 2.1 - We can't remove the item. (Shopping Cart doesnt allow us to remove items before becomes empty)Add value for custom quote item attribute using REST apiREST API endpoint v1/carts/cartId/items always returns error messageCorrect way to save entries to databaseHow to remove all associated quote objects of a customer completelyMagento 2 - Save value from custom input field to quote_itemGet quote_item data using quote id and product id filter in Magento 2How to set additional data to quote_item table from controller in Magento 2?What is the purpose of additional_data column in quote_item table in magento2Set Custom Price to Quote item magento2 from controller

How to solve knockout JS error in Magento 2 Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Unicorn Meta Zoo #1: Why another podcast?(Magento2) knockout.js:3012 Uncaught ReferenceError: Unable to process bindingUnable to process binding Knockout.js magento 2Cannot read property `scopeLabel` of undefined on Product Detail PageCan't get Customer Data on frontend in Magento 2Magento2 Order Summary - unable to process bindingKO templates are not loading in Magento 2.1 applicationgetting knockout js error magento 2Product grid not load -— Unable to process binding Knockout.js magento 2Product form not loaded in magento2Uncaught ReferenceError: Unable to process binding “if: function()return (isShowLegend()) ” magento 2