Asimina triloba Зміст Назва | Історія | Опис | Поширення і екологія | Різноманіття | Біохімія | Значення і застосування | Література | Посилання | Джерела | Навігаційне меню105481672521-11811712953Державний університет Кентуккі (програма Pawpaw)Флора Північної Америки: Asimina trilobaAsimina trilobaNatural Heritage Information Centre / Centre d'information des heritages naturelles — Asimina triloba802797910.1021/jm00039a009Азиміна трилопатеваPawpaw Festival

АнноновіФлора Північної АмерикиПлодові дереваВолокнисті рослиниЇстівні плоди


АзімінаАнноновихтропічного клімату.чашечкиЕрнандо де СотоМіссісіпідесертомДжорджа ВашингтонаТомаса ДжефферсонаЛистопадне деревочагарникБрунькиЧерешкиКвіткипазухахквітконіжцічашолисткипелюстокматочокпадальні мухимертвоїдиПлодиНасінинифруктозусахарозубананмангоареалПівнічну АмерикуКанадаФлоридиНебраскиТехасуІспаніюФранціюІталіюЯпоніюСШАхіміотерапіїракуКораasiminasiminacinasiminecinмітохондріїЗахідній ЄвропіКримуОгайоалкалоїданонновихтропічногоОгайоКентуккіМерілендіКаліфорніїщепленнямгенетичних різновидів





?

Asimina triloba


Плоди Asimina triloba
Плоди Asimina triloba


Біологічна класифікація




























Домен:

Ядерні (Eukaryota)


Царство:

Зелені рослини (Viridiplantae)


Відділ:

Streptophyta



Streptophytina



Ембріофіти (Embryophyta)



Судинні (Tracheophyta)



Насінні (Spermatophyta)



Покритонасінні (Magnoliophyta)



Магноліїди (Magnoliids)


Порядок:

Магнолієцвіті (Magnoliales)


Родина:

Annonaceae


Рід:

Азіміна (Asimina)


Вид:

A. triloba


Біноміальна назва

Asimina triloba
(L.) Dunal

Поширення A. triloba в США
Поширення A. triloba в США


Посилання












Commons-logo.svg Вікісховище:

Asimina triloba

EOL logo.svg EOL:

1054816

IPNI:

72521-1

ITIS logo.svg ITIS:

18117

US-NLM-NCBI-Logo.svg NCBI:

12953

Asimina triloba, також відома під назвами азімі́на трилопате́ва, папа́я або гірськи́й бана́н — вид дводольних квіткових рослин із роду Азіміна родини Аннонових. Єдиний вид цієї родини, який може зростати та давати плоди за межами тропічного клімату.




Зміст





  • 1 Назва


  • 2 Історія


  • 3 Опис

    • 3.1 Плоди



  • 4 Поширення і екологія


  • 5 Різноманіття


  • 6 Біохімія


  • 7 Значення і застосування

    • 7.1 Агротехніка



  • 8 Література


  • 9 Посилання


  • 10 Джерела




Назва |


Наукова назва роду Asimina triloba взята з індіанської назви assimin через французьку asiminier, епітет triloba відноситься до квітів («трилопатеві» чашечки).


Вид має багато народних назв: «папая», «Paw Paw», «лапа-лапа», «динне дерево». Серед інших місцевих назв: «дикий банан», «банан прерії», «Indiana-банан», «Hoosier-банан», «західновіргінський банан», «канзаський банан», «кентуккійський банан», «мічиганський банан», «міссурійський банан», «банан бідняка», «Ozark-банан», «бананґо».



Історія |


Найперша документальна згадка про папаю віднайдена за 1541 рік в доповіді іспанської експедиції Ернандо де Сото, яка знайшла її в індіанців Північної Америки, які вирощували її на схід від річки Міссісіпі.


Охолоджені фрукти папаї були улюбленим десертом Джорджа Вашингтона і Томаса Джефферсона.


Експедиції Льюїса і Кларка іноді харчувалися папаєю під час своїх подорожей.



Опис |


Листопадне дерево або чагарник висотою до 15 м, зазвичай 4-5 м. Молоді пагони густо опушені; однорічні — голі, оливково-коричневі, блискучі; дворічні — сірі, з помітними сочевичками.


Бруньки коричнево-червоні, шерстисті. Листки обернено-довгасто-яйцеподібні, довжиною 12-30 см, шириною 4,5-12 см, на вершині коротко загострені, що поступово звужуються до черешка, цілокраї, шкірясті, з частими точковими залозками, видимими на просвіт, молоді листки знизу з червонувато-коричневим опушенням, пізніше цілком голі, світло-або сіро-зелені. Черешки довжиною 0,8-1,2 см. В середині осені вони жовтіють і опадають, нове листя з'являється в кінці квітня, коли рослина вже відцвітає.


Квітки зазвичай поодинокі, коричнево-пурпурові, діаметром до 4,5 см, з'являються в пазухах листків попередніх років, на кудлатій, опушеній квітконіжці завдовжки 1 — 3 см; три чашолистки яйцеподібні, гострі, зовні блідо-зелені і опушені; шість пелюсток широкояйцеподібні, тупо-загострені, темно-пурпурові або винно-червоні, з сітчастими жилками, рано відцвітають, зовнішні відігнуті, внутрішні прямостоячі. Кожна квітка містить кілька маточок, чим пояснюється здатність однієї квітки утворювати кілька плодів. Квітки двостатеві, але запилюються перехресно. У природних умовах азіміну трилопатеву запилюють падальні мухи і жуки-мертвоїди — її квіти видають несильний, але дуже неприємний запах, схожий на запах гнилого м'яса.



Плоди |




Квітка




Плід


Плоди довжиною 5–16 см, шириною 3–7 см, важать від 20 до 500 г, по 2–8 плодів на одній плодоніжці, зазвичай довгасті, циліндричні або округлі, зазвичай дещо криві.


Насінини коричневі, довжиною 2–2,5 см, по 10–12 у кожному плоді, розташовані двома рядами (12-16% загальної ваги плоду). Насіння отруйне.


Шкірка у плодів тонка, напівпрозора, легко зчищається. Колір у міру дозрівання змінюється від зеленого до лимонно-жовтого, а після перших заморозків стає коричневим або чорним. М'якуш стиглого плоду м'який, білувато-жовтий або помаранчево-жовтий, з нудотно солодким смаком і приємним ананасово-суничним ароматом. Плоди багаті на фруктозу і сахарозу, а також на мікроелементи. Смаком зріла азіміна трохи нагадує банан або манго.


Цвітіння відбувається у квітні — травні, триває близько трьох тижнів. Плоди достигають протягом 4 тижнів у вересні-жовтні.






Asimina triloba2.jpg
Asimina triloba - pawpaw - desc-flower.jpg
Asimina triloba red fern farm.jpg

Asimina triloba.jpg


Зліва направо:
Листя, квітка, розрізаний плід і насіння .


Поширення і екологія |


У природі ареал виду охоплює Північну Америку — від південної частини Онтаріо (Канада) до Флориди. На заході його ареал доходить до південно-східної Небраски і Техасу[1]. Азіміна була завезена в Іспанію, Францію, Італію, Японію і ряд інших країн.


Asimina triloba в природних умовах росте на пухких, вологих ґрунтах в лісистих місцевостях, по берегах річок, часто утворюючи густі зарості.


Оптимальний клімат: вологе та прохолодне літо, від прохолодної до холодної зими, з мінімумом 810 мм дощу на рік, коли опади рівномірно розподілені протягом року. Добре росте в межах зони 5 (-26 °C) і зони 8 (-9 °C).




Кора



Різноманіття |


Обширний список сортів, багато з яких були виявлені в природі, і в переважній більшості були отримані схрещенням. Деякі сорти були розроблені в США, інші в Європі.


Сорт «Mango», був виявлений у дикій природі (можливо, його назва походить від його схожості з ароматом тропічним фруктів).
Ще один дуже популярний сорт в Європі був виведений в Італії «Prima 1216».
Дуже важко зробити порівняння сортів за смаковими якостями, так як це суб'єктивний аспект. Однак, у 2008 році в штаті Кентуккі державним університетом проводилися дегустації різних сортів папаї. Дегустатори повинні були вказати, як вони сприймають смак фруктів і класифікувати його. Їх також просили вказати, чи вони відчували присмак дині, гіркий присмак, або не сприймали ніякого післясмаку. Результати вказані в таблиці.



























































































































































Сорти Смак
Жахливий
Поганий
Посередній
Добрий
Відмінний
Післясмак дині
Гіркий присмак
Підсумковий рахунок
Allegheny
0
0
4
19
23
9
2
4,41
G9-108
0
0
6
12
22
2
10
4,40
10-35
0
0
4
19
19
3
10
4,36
Шенандоа
0
0
7
16
16
7
12
4,23
NC-1 (*)
0
2
5
16
15
4
9
4,16
Потомак
0
0
6
22
12
5
10
4,15
Taytwo (*)
1
1
4
24
13
12
9
4,9
Susquehanna
0
1
13
13
16
8
10
2.4
Wabash
1
0
11
19
14
6
10
4,00
Соняшник (*)
0
2
10
16
13
8
7
3,98
Overleese (*)
0
2
15
15
11
5
15
3,81
Wilson (*)
0
4
11
18
8
9
7
3,73
Джеремі ґолд
0
6
13
19
6
16
7
3,57
3-21
1
4
13
21
4
13
2
3,53
PA Золотий (*)
2
4
18
11
7
12
8
3,40
Мітчелл (*)
1
16
12
12
3
15
3
3,00

Сорти позначені (*) можна знайти в європейських розплідниках (Франція, Нідерланди, Чехія, Словаччина тощо)



Біохімія |




Метелики зебра ластівчин хвіст (Eurytides marcellus) з листками папаї


Насіння містить хімічні речовини, які можуть стати корисними при хіміотерапії раку простати і товстої кишки.


Листя також містить речовини, токсичні для більшості комах. Помітним винятком є ​​метелик зебра ластівчин хвіст (Eurytides marcellus), чиї личинки харчуються листям різних видів папаї, і як наслідок, протягом усього життя метелика він залишається неприємним для птахів та інших хижаків.


Кора дерева папая містить інші ацетогеніни, в тому числі asimin, asiminacin і asiminecin, які виявились сильними інгібіторами мітохондрії, що робить Asimina triloba перспективним джерелом пестицидів і протипухлинних сполук.



Значення і застосування |


Інтродукована в 1736 році. У Західній Європі у відкритому ґрунті вирощується в Іспанії, Франції, Італії та Португалії. В Україні поширена в Криму. В останні десятиліття вирощується у Новій Каховці у колишньому відділенні Нікітського ботанічного саду УААН,звідти азіміна поширилася по дачних масивах Херсона та Миколаєва. В невеликій кількості вирощується в Центральному ботанічному саду ім. М. М. Гришка. Центром її комерційного вирощування є південний схід штату Огайо, де щорічно недалеко від м. Олбані проводиться так званий Pawpaw Festival[2].


Насіння азіміни отруйне, містить алкалоїд азімінін і його настоянка вживається, як блювотний засіб. Листя дає сечогінний ефект, зрілі плоди — проносний.


Свіжі плоди Asimina triloba зазвичай їдять сирими, або охолодженим або при кімнатній температурі. Тим не менш, вони можуть зберігатися 2–3 дні при кімнатній температурі, або близько тижня, при охолодженні. М'якуш плодів також часто використовують у десертах, додають у морозиво або млинці, а також в сокові суміші. Листя, багате на природні інсектициди, а також гілки та кора папаї можуть бути використані як органічниий пестицид.


Деревина Asimina triloba не є комерційно цінною.


Asimina triloba іноді включають в екологічне відновлення насаджень, оскільки це дерево добре росте на вологих ґрунтах і здатне утворювати густі зарості. Папая особливо цінується для створення швидкозростаючої рослинності в районах, де часті повені еродують поверхню, бо її коренева система допомагає утримувати ґрунти.



Агротехніка |


Asimina triloba— єдиний з видів родини аноннових, поширений за межами тропічного клімату. Його стійкість до холоду (до −29 °C) дає змогу вирощувати ці рослини в Європі.


Азіміна трилопатева введена в культуру трохи більше 100 років тому: відомо 68 сортів, плоди яких відрізняються термінами дозрівання, розмірами і величиною насіння. Основним недоліком цієї культури є низька врожайність у порівнянні з багатьма іншими плодовими — вона складає всього 25-40 кг з дерева. Пересадка цієї рослини також пов'язана з труднощами, оскільки у азіміни стрижневий корінь. Плоди азіміни важко зберігати, вони швидко перестигають і набувають неприємного присмаку.


Розмножують азіміну насінням і щепленням. Вирощені з насіння рослини зазвичай починають цвісти і плодоносити через 4-8 років, щеплені — через 2-3 роки. Азіміна дуже стійка до хвороб і шкідників.


Протягом перших двох років саджанці потребують цілковитого затінення, тому що природно ці рослини ростуть в густих лісах при повній відсутності прямих сонячних променів. У третій рік вимагає часткового затінення і вже на четвертому році — прямого сонячного світла. При посадці бажано залишити відстань між деревами 2,5 м.


Є дуже мало сортів, які відомі, як самозапильні. Більшість сортів вимагають іншого сорту для запилення.


Хоча Asimina triloba може давати плоди в тіні, але найкращий урожай дає при повному перебуванні на сонці, і з деяким захистом від вітрів через великі розміри її листя.


Найкраще росте на ґрунтах злегка кислих (рН 5,5-7), глибоких, родючих, добре дренованих, цей останній пункт має важливе значення для її успішного росту. Папая погано почуває себе на важких або перезволожених ґрунтах.


Азіміну ніколи не культивували в великих масштабах, в першу чергу тому, що її плоди починають бродити невдовзі після їх збору, і тільки заморожені фрукти можна зберігати або перевозити. Інші методи збереження включають висушування, виробництво джемів або желе.


В останні роки вирощування азіміни привертає підвищений інтерес, зокрема тому, що вона стійка до шкідників, і її успішно вирощують без пестицидів. Комерційне вирощування і збирання азіміни розвинуто у південно-східному Огайо, а також вивчаються в Кентуккі і Меріленді, а також в різних районах за межами природного ареалу виду, в тому числі в Каліфорнії.


Бажані сорти папаї поширюються щепленням. Відсутність успішного запилення є найбільш поширеною причиною поганого плодоношення. Рекомендується перехресне запилення, принаймні, двох різних генетичних різновидів рослин, і виробники часто вдаються до ручного запилення або використання запилювачів, для принадження яких розпорошують рибну емульсію або розвішують курячі шиї або інше м'ясо поблизу відкритих квіток.


Папая також набирає популярності серед озеленювачів і садівників завдяки відмінному росту дерева, привабливості та смаковими якостями її плодів, високої стійкості до шкідників та хвороб і відносно низьким експлуатаційним затратам. Однак, пересадку дорослого дерева необхідно здійснювати в контейнері, аби не пошкодити його тендітні корінці.



Література |


  • Державний університет Кентуккі (програма Pawpaw)

  • Флора Північної Америки: Asimina triloba


  • Asimina triloba — зображення на bioimages.vanderbilt.edu


  • Natural Heritage Information Centre / Centre d'information des heritages naturelles — Asimina triloba. Міністерство природних ресурсів Онтаріо (Ministère де richesses Naturelles), 2002.


  • Geng-Xian Zhao, Laura R. Miesbauer, David L. Smith & Jerry L. McLaughlin (June 1994). Asimin, asiminacin, and asiminecin: novel highly cytotoxic asimicin isomers from Asimina triloba. Journal of Medicinal Chemistry 37 (13): 1971–1976. PMID 8027979. doi:10.1021/jm00039a009. .


Посилання |



  • Азиміна трилопатева // ВУЕ


Джерела |




  1. За даними сайту Germplasm Resources Information Network (див. картку рослини).


  2. Pawpaw Festival







Popular posts from this blog

Magento 2 duplicate PHPSESSID cookie when using session_start() in custom php scriptMagento 2: User cant logged in into to account page, no error showing!Magento duplicate on subdomainGrabbing storeview from cookie (after using language selector)How do I run php custom script on magento2Magento 2: Include PHP script in headerSession lock after using Cm_RedisSessionscript php to update stockMagento set cookie popupMagento 2 session id cookie - where to find it?How to import Configurable product from csv with custom attributes using php scriptMagento 2 run custom PHP script

Can not update quote_id field of “quote_item” table magento 2Magento 2.1 - We can't remove the item. (Shopping Cart doesnt allow us to remove items before becomes empty)Add value for custom quote item attribute using REST apiREST API endpoint v1/carts/cartId/items always returns error messageCorrect way to save entries to databaseHow to remove all associated quote objects of a customer completelyMagento 2 - Save value from custom input field to quote_itemGet quote_item data using quote id and product id filter in Magento 2How to set additional data to quote_item table from controller in Magento 2?What is the purpose of additional_data column in quote_item table in magento2Set Custom Price to Quote item magento2 from controller

How to solve knockout JS error in Magento 2 Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Unicorn Meta Zoo #1: Why another podcast?(Magento2) knockout.js:3012 Uncaught ReferenceError: Unable to process bindingUnable to process binding Knockout.js magento 2Cannot read property `scopeLabel` of undefined on Product Detail PageCan't get Customer Data on frontend in Magento 2Magento2 Order Summary - unable to process bindingKO templates are not loading in Magento 2.1 applicationgetting knockout js error magento 2Product grid not load -— Unable to process binding Knockout.js magento 2Product form not loaded in magento2Uncaught ReferenceError: Unable to process binding “if: function()return (isShowLegend()) ” magento 2