Самчук Улас Олексійович Зміст Життєпис | Літературна творчість | Пам'ять | Твори | Джерела та література | Посилання | Навігаційне менюУлас Олексійович Самчук Висловлювання«Війна і революція»Волинь Ч. 1. Куди тече та річка?Волинь Ч. 2 Війна і революціяСамчук У. Волинь: роман-хроніка у 3-ох частинах. Ч. 2 : Війна і революція / Улас Самчук. — Львів: Друк. «Бібльос», 1935. — 271 с.Волинь Ч. 3 Батько і синПрага, 1933Самчук У. Гори говорять! : роман: у 2 ч. / Улас Самчук. — Винипеґ, Манітоба: Накладом Нового Шляху, 1944. — 194 с.Буенос-Айрес: Видавництво Морозів хутірТемнотаВтеча від себеЮність Василя ШереметиЮність Василя ШереметиЧого не гоїть огоньНа твердій земліСлідами піонерівНарід чи чернь?КрутиП'ять по дванадцятій: записки на бігуНа білому коніНа коні ворономуПлянета Ді-Пі70 років від дня народження Гаврила ЧернихівськогоСамчук Улас ОлексійовичСамчук Улас ОлексійовичУЛАС САМЧУК | Програма «Велич особистості» | 2015Твори Уласа Самчука на «Diasporiana»Р. В. Радчик Публіцистика Уласа Самчука в контексті українського державотворенняБіографія і твори Уласа Самчука на «Українському Центрі»"Літописець свого простору".Тилявський літературно-меморіальний музей Уласа СамчукаНа Львівщині відкрито меморіальну дошку Уласові СамчукуОлександр Горобець Пам'ятник Уласу Самчуку проситься на берег Дніпра у КиєвіХто там на білому коні?Самчук Улас Електронна бібліотека «Культура України»1231863230000 0000 8405 070Xn80160031js2007400913837447n98003177224821814105862513

Народились 20 лютогоНародились 1905Померли 9 липняПомерли 1987Українські письменникиПатрони юнацьких пластових куренівУкраїнські есеїстиУкраїнські прозаїкиУродженці ДерманіУчні Крем'янецької приватної української гімназіїВипускники Вроцлавського університетуПерсоналії:РівнеУкраїнці ПрагиУкраїнці НімеччиниУкраїнці КанадиЛюди, на честь яких названі вулиціПомерли в ТоронтоПоховані в ОквілліПисьменники-автори історичних романівЛюди на монетах України


ДерманьЗдолбунівський районРівненської області9 липня1987ТоронтописьменникжурналістредакторУММАНуряду УНР у вигнанніОУП «Слово»1905ДерманіДубенського повітуВолинської губерніїЗдолбунівський район1913Крем'янецькій українській мішаній приватній гімназіїІвана СтешенкаТарноваВаймарської НімеччиниБойтенізалізоБреславському УніверситетіРівномурайхскомісаріату «Україна».1925«Духовна Бесіда»Варшаві«Літературно-науковому віснику»ЧехословаччиниУкраїнському вільному університетіПразінімецькоюпольськоючеськоюросійськоюфранцузькоюОлександра ОлесяСпиридона ЧеркасенкаОлексу СтефановичаОксану ЛятуринськуОлега ОльжичаСтепана Смаль-СтоцькогоДмитра ДорошенкаЄвгена КоновальцяПрагапохідних груп ОУН-мРівногоПетлюра Олександр ВасильовичІван ТикторОлена ТелігаНімеччиніМУРКанадиЄвропиАмерикиЛьвовіЧернівціБерлінСтепан Пінчукголодова трагедіягуцулівугорцямиЗакарпатті«Юність Василя Шеремети»«Шумлять жорна»УПАКанадіГаврила ЧернихівськогоІгор Фарина«Навчальна книга Богдан»Сергія Синюка«Війна і революція»

















Улас Олексійович Самчук

Самчук У1.jpg

Улас Самчук

Народився
7 (20) лютого 1905(1905-02-20)
Дермань, Волинська губернія
Помер
9 липня 1987(1987-07-09) (82 роки)
Торонто, Канада
Громадянство
Канада Канада
Діяльність
журналіст, письменник, публіцист
Мова творів
українська
Партія
Організація українських націоналістів



Улас Олексійович Самчук у Вікісховищі?

Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

|Поховання= |Примітки= |Alma mater= |Національність=


Ула́с Олексійович Самчу́к (7 (20) лютого 1905(19050220), Дермань тепер Здолбунівський район Рівненської області — 9 липня 1987, Торонто) — український письменник, журналіст і публіцист, редактор, лауреат УММАН, член уряду УНР у вигнанні, член ОУП «Слово».




Зміст





  • 1 Життєпис


  • 2 Літературна творчість


  • 3 Пам'ять

    • 3.1 Музеї


    • 3.2 Вулиці


    • 3.3 Пам'ятники та меморіальні дошки



  • 4 Твори

    • 4.1 Оповідання


    • 4.2 Романи


    • 4.3 Статті


    • 4.4 Спогади, листи, нотатки


    • 4.5 Переклади іншими мовами


    • 4.6 Сучасні перевидання


    • 4.7 Примітки



  • 5 Джерела та література


  • 6 Посилання




Життєпис |


Улас Самчук народився 20 (за старим стилем 7) лютого 1905 року в селі Дермані Дубенського повіту Волинської губернії (нині Здолбунівський район Рівненської області) в родині Олексія Антоновича та Настасії Ульянівни Самчуків, — як на той час, заможних селян. По суті, світогляд майбутнього визначного письменника світу формували як родина, так і довкілля:





«
… Дермань для мене центр центрів на планеті. І не тільки тому, що десь там і колись там я народився… Але також тому, що це справді „село, неначе писанка“, з його древнім Троїцьким монастирем, Свято-Феодорівською учительською семінарією, садами, парками, гаями, яругами, пречудовими переказами та легендами.
»

У 1913 році, коли Уласові Самчуку було вісім років, сім'я переїхала в село Тилявку Кременецького повіту. Але з Дерманем зв'язків не втрачав, у 1917—1920 рр. навчався у чотирикласній вищепочатковій школі, що діяла при Дерманській Свято-Феодорівській учительській семінарії. У 1921—1925 роках — у Крем'янецькій українській мішаній приватній гімназії імені Івана Стешенка.




Улас Самчук у 1920-х роках


Перед самим закінченням гімназії Уласа Самчука покликали до польського війська (гарнізон міста Тарнова). 23 серпня 1927 року він дезертирував з війська, після чого потрапив до Ваймарської Німеччини, де працював у місті Бойтені як наймит в одного міщанина, розвозив рольвагою по копальнях і гутах залізо.


«Німецький» період життя Уласа Самчука позначений тим, що, по-перше, завдяки Герману Блюме він, як вільнослухач, студіював у Бреславському Університеті з 1927 року. Германіна фон Лінгейсгайм (мама Германа) люб'язно дала притулок «обідраному українцю» у своїй оселі й терпляче навчала його німецької мови. Вдруге прийшов Герман Блюме на допомогу Уласові через 15 років: завдяки його клопотанню нацисти 20 квітня 1942 року випустили письменника, арештованого 20 березня цього року, з Рівненської в'язниці. Герман Блюме в Рівному був начальником цивільної поліції райхскомісаріату «Україна».




Улас Самчук


З 1925 почав друкувати оповідання в журналі «Духовна Бесіда» у Варшаві, згодом у «Літературно-науковому віснику» та інших журналах (видані окремою збіркою «Віднайдений рай», 1936). Свої перші новели він надіслав до «Літературно-наукового вісника» з Німеччини, там виникли задуми більших романів. У спогадах «Мій Бреслав» Улас Самчук стверджує, що саме в цьому німецькому (тепер — польському) місті «в моєму всесвіті з'явилась туманність, з якої поволі вимальовувались контури майбутньої „Волині“».


1929 року переїхав до Чехословаччини та навчається в Українському вільному університеті у Празі. Жодного вищого навчального закладу не зміг закінчити. Кожну науку Улас опановував без учителів, самотужки. Бездоганно володів німецькою, польською, чеською, російською, менше французькою мовою.


У Чехословаччині жив з 1929 по 1941 рік. Українська Прага 1920-1930-х жила бурхливим науковим та культурно-мистецьким життям. До безпосереднього оточення, яке творило «його Прагу», Улас Самчук відносив Олександра Олеся, Спиридона Черкасенка, Олексу Стефановича, Оксану Лятуринську, Олега Ольжича, Михайла Мухина, Миколу Бутовича, Роберта Лісовського, Степана Смаль-Стоцького, Дмитра Дорошенка, Миколу Галагана, Леоніда і Надію Білецьких, Дмитра Антоновича, Сергія Шелухіна, Микиту Шаповала, Валентина і Лідію Садовських, Русових, Яковлевих, Мідних, Батинських, Слюсаренків, Щербаківських, Сімовичів, Лащенків, Горбачевського, Ольгерта Бочковського. У Празі Улас Самчук належав до Студентської академічної громади. «Нас було кілька сотень з загальної кількатисячної української колонії, ми були поколінням Крут, Базару, Листопада, Четвертого Універсалу, України Мілітанс». У 1937 році з ініціативи Євгена Коновальця була створена культурна референтура проводу українських націоналістів на чолі з Олегом Ольжичем. Центром Культурної референтури стала Прага, а однією з головних установ — Секція митців, письменників і журналістів, де головував Самчук.


1941 року в складі однієї з похідних груп ОУН-м повернувся на Волинь (до Рівного), де був редактором газети «Волинь» до 1943.


З ним працював редактором Петлюра Олександр Васильович, видавництво в ті роки очолював Іван Тиктор, співпрацювала Олена Теліга. У 1944—1948 жив у Німеччині, був одним із засновників і головою літературної організації МУР. Після переїзду до Канади (1948) став засновником ОУП «Слово» (1954).


Ім'я Уласа Самчука прижиттєво було відоме в країнах Європи та в Америки. Як зазначала дослідниця творчості письменника Марія Білоус-Гарасевич, «вражає не те, що на українській землі народився цей винятково сильний творчий талант, а те, що він вижив, не зісох у „волинській тихій стороні“, в абсолютно безпросвітних обставинах».



Літературна творчість |




Марка України 2005 р.


У літературній творчості Самчук був літописцем змагань українського народу протягом сучасного йому півстоліття. Своє перше оповідання — «На старих стежках» — опублікував 1926-го у варшавському журналі «Наша бесіда», а з 1929 став постійно співпрацювати з «Літературно-науковим вісником», «Дзвонами» (журнали виходили у Львові), «Самостійною думкою» (Чернівці), «Розбудовою нації» (Берлін), «Сурмою» (без сталого місця перебування редакції).


У найвидатнішому творі Самчука — трилогії «Волинь» (І—III, 1932—1937) виведений збірний образ української молодої людини кінця 1920-х — початку 1930-х pоків, що прагне знайти місце України у світі та шляхи її національно-культурного й державного становлення. Робота над першою і другою частинами тривала з 1929 по 1935, над третьою — з 1935 по 1937 роки. Саме роман «Волинь» приніс 32-річному письменнику світову славу. Як стверджує дослідник творчості Уласа Самчука Степан Пінчук:





«
«У 30-х роках вживалися певні заходи щодо кандидування Уласа Самчука на Нобелівську премію за роман «Волинь» (як і Володимира Винниченка за «Сонячну машину»). Але, на жаль, їхніх імен немає серед Нобелівських лауреатів: твори письменників погромленого і пригнобленого народу виявились неконкурентноздатними не за мірою таланту, а через відсутність перекладів, відповідної реклами».
»

Ідейним продовженням «Волині» є повість «Кулак» (1932). У романі «Марія» (1934) відтворена голодова трагедія українського народу на центральних і східноукраїнських землях 1932—1933, у романі «Гори говорять» (1934) — боротьба гуцулів з угорцями на Закарпатті.




Могила Уласа Самчука на цвинтарі Св. Володимира, місто Оквілл, Канада


У повоєнний період творчості Самчука сюжетним продовженням «Волині» є його роман-хроніка «Юність Василя Шеремети» (І-ІІ, 1946—1947).


У 1947 закінчив драму «Шумлять жорна».


У незакінченій трилогії «Ост»: «Морозів хутір» (1948) і «Темнота» (1957), зображена українська людина та її роль у незвичайних і трагічних умовах міжвоєнної та сучасної підрадянської дійсності.


Темами останніх книг Самчука є боротьба УПА на Волині (роман «Чого не гоїть вогонь», 1959) і життя українських емігрантів у Канаді («На твердій землі», 1967). Переживанням Другої світової війни присвячені спогади «П'ять по дванадцятій» (1954) і «На білому коні» (1956).


Письменник помер у Торонто 9 липня 1987 р.



Пам'ять |





Ювілейна монета «Улас Самчук»


Книга Гаврила Чернихівського «Улас Самчук: сторінки біографії» (2005) у році є першим ґрунтовним дослідженням про «українського Гомера ХХ століття»[1]. Про Уласа Самчука Ігор Фарина написав повість «Пекуча чужина» (2005). 2018 року у серії «Ім'я на обкладинці» видавництва «Навчальна книга Богдан» вийшла книга Сергія Синюка «Улас Самчук: ескізи до творчого портрета».


На його честь також названо 33 курінь УПЮ імені Уласа Самчука.


Постановою № 184-VIII Верховної Ради України від 11 лютого 2015 року 110 років з дня народження відзначатиметься на державному рівні.[2]



Музеї |


  • У жовтні 1993 в селі Тилявка Шумського району Тернопільської області відкрито літературно-меморіальний музей письменника У. Самчука. У приміщенні колишньої учительської семінарії, де навчався У. Самчук (нині — Дерманський навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа І-го ступеня — гімназія»), 12 лютого 1995 року відкрито літературно-меморіальний музей Уласа Самчука. Згодом удостоєний звання народного. 2015 року це звання літературно-меморіальному музеєві Самчука було підтверджено.

  • У м. Рівне діє Літературний музей Уласа Самчука.


Вулиці |


Докладніше: Вулиця Уласа Самчука
  • Вулиці Уласа Самчука є в Луцьку, Білій Церкві, Рівному, Мізочі, Крем'янці, Шумську, Тернополі


Пам'ятники та меморіальні дошки |




Пам'ятник Уласу Самчуку на Театральному майдані в м. Рівному




Меморіальна дошка Уласу Самчуку та Олені Телізі в м. Рівному




Пам'ятник Уласу Самчуку в Здолбунові


  • У Луцьку на честь Уласа Самчука встановлено меморіальну дошку.

  • У Рівному є пам'ятник видатному письменнику-націоналісту.

  • Також у Рівному є меморіальна дошка на честь Олени Теліги та Уласа Самчука — редакторів газети «Волинь».

  • Пам'ятник Уласу Самчуку є в Здолбунові.

  • Погруддя Самчука відкрите 20 лютого 2005 року перед школою в Тилявці у якій міститься меморіальний музей письменника.

  • пам'ятна дошка в Городоцькому районі Львівської області.


Твори |


Автор повістей «Марія» (1933), «Кулак» (1932), трилогії «Волинь» («Куди тече річка» (1932), «Війна і революція» (1935), «Батько і син» (1937)), романів «Юність Василя Шеремети» (1946—1947), трилогії «Ост»: «Морозів хутір» (1948), «Темнота»(1957) і «Втеча від себе» (1982); книг спогадів і репортажів «П'ять по дванадцятій» (1954), «На твердій землі» (1967), «На білому коні» (1956), «На коні вороному» (1979), «Плянета Ді-Пі» (1979), «Слідами піонерів» (1980). Документ доби: публіцистика Уласа Самчука 1941—1943 років /Упоряд. А. Жив'юк. — Рівне, 2008. — 456 с.



Оповідання |


На старих стежках. — у варшавському журналі «Наша бесіда», 1926.



Романи |



Улас-самчук.jpg


  • Самчук У. Волинь: роман у 3 частинах (перше видання 1932—1937; третє видання Торонто):
    • Волинь Ч. 1. Куди тече та річка?

    • Волинь Ч. 2 Війна і революція

    • Самчук У. Волинь: роман-хроніка у 3-ох частинах. Ч. 2 : Війна і революція / Улас Самчук. — Львів: Друк. «Бібльос», 1935. — 271 с.

    • Волинь Ч. 3 Батько і син


  • Самчук У. Гори говорять. — Прага, 1933; Буенос-Айрес, 1952)

  • Самчук У. Гори говорять! : роман: у 2 ч. / Улас Самчук. — Винипеґ, Манітоба: Накладом Нового Шляху, 1944. — 194 с.

  • Самчук У. Марія. — Львів: Українська бібліотека, 1934. — 1-е вид.; Рівне: Волинь, 1941. — 2-е вид.; Буенос-Айрес: Видавництво Миколи Денисюка, 1952 — 3-е вид. — 281 с.

  • Самчук У. Кулак: Роман у 2-х ч. — Чернівці: Бібліотека «Самостійної думки», 1937. — 279 с.

  • Самчук У. Ост: роман у 3 томах: «Морозів хутір» (1948), «Темнота» (1957), «Втеча від себе» (1982):

    • Морозів хутір. — Реґенсбурґ: видання Михайла Борецького, 1948. — 584 с.


    • Темнота. — Нью-Йорк: Українська Вільна Академія Наук, 1957. — 495 с.


    • Втеча від себе. — Вінніпег: видання Товариства «Волинь», 1982. — 429 с.


  • Самчук У. Юність Василя Шеремети. — Мюнхен: Прометей, 1947. — Т. 1. — 156 с.

  • Самчук У. Юність Василя Шеремети. — Мюнхен: Прометей, 1947. — Т. 2. — 165 с.

  • Самчук У. Чого не гоїть огонь. — Нью-Йорк: Вісник, 1959. — 288 с.

  • Самчук У. На твердій землі. — Торонто: Укр. Кредитова Спілка Торонто, 1967. — 390 с.

  • Самчук У. Слідами піонерів. — Джерсі Ситі — Нью-Йорк: Свобода, 1980. — 269 с.


Статті |



  • Нарід чи чернь? — 1941.


  • Крути — 1943.


Спогади, листи, нотатки |



  • П'ять по дванадцятій: записки на бігу. — Буенос-Айрес: Видавництво Миколи Денисюка, 1954. — 232 с.


  • На білому коні. — Вінніпег: видання Товариства «Волинь», 1972. — 251 с.


  • На коні вороному. — Вінніпег: видання Товариства «Волинь», 1975, 1990. — 360 с.


  • Плянета Ді-Пі. — Вінніпег: видання Товариства «Волинь», 1979. — 355 с.


Переклади іншими мовами |



  • (польською) Ułas Samczuk. Wołyń. Tłumaczenie: Tadeusz Hollender; przedm.: Ksawery Pruszyński. Warszawa: Towarzystwo Wydawnicze "Rój. 1938. 331 s.

  • (польською, передрук wyd. 2) Ułas Samczuk. Wołyń. Tłumaczenie: Tadeusz Hollender. Biały Dunajec — Ostróg 2005, Wydawnictwo «Wołanie z Wołynia». 331 s. ISBN 8388863142

  • (хорватською) Ulas Samčuk. Za zemlju.[3] Prevoditelj: Ivan Vanjčik, Stanko Gašparović. Zagreb: Izdanje Savremene biblioteke. 1941. 283 str.


  • (французькою) Oulasse Samtchouk. Où va la rivière? Traduit de l'ukrainien: ?. Liége: Solédi, 1948. 334 p. Collection Bibliothèque Internationale N° 3.


  • (французькою) Oulas Samtchouk. Mariya. Traduit de l'ukrainien: Л. Шульгин та Русана; préface de René Arcos. Paris : Éditions du Sablier. 1955. 152 p.


  • (англійською) Ulas Samchuk. Maria: The Chronicle of a Life. Translated from Ukrainian by: Roma Z. Franko; editor: Paul Cipywnyk. Toronto: Language Lanterns Publications, 2011—247 стор. ISBN 9780987775009


Сучасні перевидання |



  • Самчук У. Гори говорять. — К., 1996.


  • Самчук У. Волинь: У 2 т. — К.: Дніпро, 1993. — Т. 1, 2.


  • Самчук У. Дермань. Роман: У 2 ч. — Рівне: Волинські обереги, 2005. — 120 с.


  • Самчук У. На білому коні. — Львів: Літопис Червоної Калини, 1999.


  • Самчук У. На коні вороному. — Львів: Літопис Червоної Калини, 2000.


  • Самчук У. Темнота. Роман. — Нью-Йорк, 1957. — 493 с.


  • Самчук У. Чого не гоїть огонь. — К.: Укр. письменник, 1994.


  • Самчук У. Юність Василя Шеремети: Роман. — Рівне: Волин. обереги, 2005. — 329 с.

  • Самчук У. OST. Трилогія. — Тернопіль: Джура, 2005. — 452 с.

  • Волинські дороги Уласа Самчука: Збірник. — Рівне: Азалія, 1993.


  • Улас Самчук. Ювілейний збірник. До 90-річчя народження. — Рівне: Азалія, 1994.

  • Марія: повість / Улас Самчук; післямова Ніни Бернадської. — 2-ге вид., стер. — К. : Знання, 2013. — 176 с.: іл. — (Класна література).

  • Юність Василя Шеремети: роман / Улас Самчук. — К. : Знання, 2014. — 278 с. — (Класна література).


Примітки |




  1. 70 років від дня народження Гаврила Чернихівського


  2. Політика / Голос України: газета. — 2015. — № 29 (6033). — 18 лютого. — С. 4


  3. Під такою назвою вийшло хорватське видання роману «Волинь»



Джерела та література |



  • Жив'юк А. А., Комаренко Т. О. Самчук Улас Олексійович // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К.: Наукова думка, 2012. — Т. 9 : Прил — С. — С. 437. — ISBN 978-966-00-1290-5.

  • Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж ; Нью-Йорк : Молоде життя ; Львів ; Київ : Глобус, 1955—2003.

  • Бондаренко Ю. Роман-хроніка Уласа Самчука «Марія»: Україна між космосом та історією // Слово і Час. — 2011. — № 6. — С. 25–33. http://sich.ilnan.gov.ua/images/2011/SiCh_06_2011.pdf#page=25


  • Васьків М. Жанрові особливості романістики Уласа Самчука. «Кулак» У. Самчука: між мистецтвом і публіцистикою, традицією та її оновленням // Український еміграційний роман 1930-50-х років. — Кам'янець-Подільський : ПП «Медобори-2006», 2011. — С. 15—34.



  • Волинські дороги Уласа Самчука: Збірник. — Рівне : Азалія,1993. — 103 с.


  • Гарасевич М. Широкий письменницький діапазон У. Самчука // Дзвони. — 1978. — № 3-4.  — С. 55—74.


  • Гром'як Р. Розпросторення духовного світу Уласа Самчука (Від трилогії «Волинь» до трилогії «Ost») // Орієнтації. Розмисли. Дискурси. 1997—2007. — Тернопіль : Джура, 2007. — С. 248—267.


  • Гупало С. Невідомий Улас Самчук // Дзеркало тижня. — 2006. — № 18 (13-19 трав.). http://istvolyn.info/index.php?option=com_content&task=view&id=1744&Itemid=25


  • Гупало С. Той, що з народу вичавлював чернь. http://istvolyn.info/index.php?option=com_content&task=view&id=398&Itemid=25

  • Празька літературна школа: Ліричні та епічні твори /Упорядування і передмова В. А. Просалової. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2008. — 280 с.


  • Гром'як Р. Розпросторення духовного світу Уласа Самчука (Від трилогії «Волинь» до трилогії «Ost») // Орієнтації. Розмисли. Дискурси. 1997—2007. — Тернопіль: Джура, 2007. — С. 248—267.


  • Дальний М. Музей і архів Уласа Самчука перевезено в Україну // Нові дні. — 1995. — Ч. 539. — С. 14—15.

  • Київська глорія Уласа Самчука // Цалик С., Селігей П. Таємниці письменницьких шухляд: Детективна історія української літератури. — К.: Наш час, 2010. — С. 140—184.


  • Копач О. Улас Самчук — літописець XX століття // Нові дні.— 1991. — № 2. — С. 14-15.


  • Крупач М. Історіософський «документ у слові» Уласа Самчука // Визвольний шлях. — 2006. — № 5. — С. 120—123.


  • Кузьменко С. Улас Олексійович Самчук: До 90-ліття з дня народження // Нові дні. — 1995. — Ч. 539. — С. 12-13.


  • Нагорна І. У дні виняткового часу. — Рівне, 2008. — 54 с.


  • Наумович С. В'їзд У. Самчука … до Києва // Визвольний шлях. — 1965. — № 12. — С. 1364—1366.


  • Поліщук Я. Формули ідентичності Уласа Самчука на тлі доби // Дивослово. — 2004. — № 7. — С. 26-29.


  • Розумний Я. Улас Самчук (1905—1987) // Сучасність. — 1987. — Ч. 12. — С. 30-34.


  • Руснак І. «Жертва пані Маї» як зразок інтелектуальної драми Уласа Самчука // Вісниківство: Літературна традиція та ідеї. Науковий збірник. — Вип. 2. — Дрогобич: Посвіт, 2012. — С. 408—417.


  • Руснак І. Історіософська концепція російської революції у творчості Уласа Самчука // Визвольний шлях. — 2006. — № 11. — С. 28-41.


  • Руснак І. «Я був повний Україною…»: Художня історіософія Уласа Самчука. — Вінниця, 2005. — 405 с.

  • Улас Самчук. Ювілейний збірник. До 90-річчя народження. — Рівне: Азалія, 1994. — 108 с.


  • Тарнавський О. Зустріч з Уласом Самчуком // Нові дні. — 1988. — № 11. — С. 13-14.


  • Тарнавський О. Улас Самчук — прозаїк // Відоме й позавідоме. — К.: Час, 1999. — С. 336—350.


  • Ткачук М. Художні виміри творчості Уласа Самчука // Українська мова і література в школі. — 2005. — № 6. — С. 43—47.


  • Харченко О. Музей-архів Уласа Самчука // Молода Україна. — 1989. — № 385. — С. 18.


  • Шевчук В. Улас Самчук та його волинська сага // Українська мова і література в школі. — 1992. — № 11-12. — С. 30-34.

  • Українська діаспора: літературні постаті, твори, біобібліографічні відомості / Упорядк. В. А. Просалової. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2012. — 516 с.


  • Korowytsky І. Ulas Samchuk // Ukraine: a concise encyclopaedia / Prepared by Shevchenko scientific society; edited by V. Kubijovy?. — Toronto: The Ukrainian national association, University of Toronto press. — V. 1. — P. 1063.


Посилання |







  • УЛАС САМЧУК | Програма «Велич особистості» | 2015 

  • Твори Уласа Самчука на «Diasporiana»

  • Р. В. Радчик Публіцистика Уласа Самчука в контексті українського державотворення

  • Літературні вечори в Українському Інституті Модерного Мистецтва Чикаго, 1973—2006 // Укладачі: Віра Боднарук, Володимир Білецький. — Донецьк: Український культурологічний центр, 2006. — 140 с.

  • Біографія і твори Уласа Самчука на «Українському Центрі»


  • "Літописець свого простору". на YouTube. Документальний фільм «Літописець свого простору» про публіцистичну та громадську діяльність Уласа Самчука. У фільмі використано багато цитат із його передовиць, опублікованих у газеті «Волинь» та особистих щоденників. До основної сюжетної лінії вплітається розповідь про особисте життя письменника. Акторська гра, коментарі істориків допоможуть глядачеві краще зрозуміти той час і події, що відбувалися навколо українських інтелектуалів 30-40-х років минулого століття.

  • Тилявський літературно-меморіальний музей Уласа Самчука

  • На Львівщині відкрито меморіальну дошку Уласові Самчуку

  • Олександр Горобець Пам'ятник Уласу Самчуку проситься на берег Дніпра у Києві

  • Хто там на білому коні?

  • Самчук Улас Електронна бібліотека «Культура України»


Popular posts from this blog

Magento 2 duplicate PHPSESSID cookie when using session_start() in custom php scriptMagento 2: User cant logged in into to account page, no error showing!Magento duplicate on subdomainGrabbing storeview from cookie (after using language selector)How do I run php custom script on magento2Magento 2: Include PHP script in headerSession lock after using Cm_RedisSessionscript php to update stockMagento set cookie popupMagento 2 session id cookie - where to find it?How to import Configurable product from csv with custom attributes using php scriptMagento 2 run custom PHP script

Can not update quote_id field of “quote_item” table magento 2Magento 2.1 - We can't remove the item. (Shopping Cart doesnt allow us to remove items before becomes empty)Add value for custom quote item attribute using REST apiREST API endpoint v1/carts/cartId/items always returns error messageCorrect way to save entries to databaseHow to remove all associated quote objects of a customer completelyMagento 2 - Save value from custom input field to quote_itemGet quote_item data using quote id and product id filter in Magento 2How to set additional data to quote_item table from controller in Magento 2?What is the purpose of additional_data column in quote_item table in magento2Set Custom Price to Quote item magento2 from controller

How to solve knockout JS error in Magento 2 Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Unicorn Meta Zoo #1: Why another podcast?(Magento2) knockout.js:3012 Uncaught ReferenceError: Unable to process bindingUnable to process binding Knockout.js magento 2Cannot read property `scopeLabel` of undefined on Product Detail PageCan't get Customer Data on frontend in Magento 2Magento2 Order Summary - unable to process bindingKO templates are not loading in Magento 2.1 applicationgetting knockout js error magento 2Product grid not load -— Unable to process binding Knockout.js magento 2Product form not loaded in magento2Uncaught ReferenceError: Unable to process binding “if: function()return (isShowLegend()) ” magento 2