Рожок Володимир Іванович Зміст Біографія | Оцінка діяльності | Нагороди | Монографії | Примітки | Посилання | Навігаційне менюперевірена1 змінаСтефан Турчак: (Диригент. Митець. Громадянин). — Х.,1994. — 205 с.Сонячний маестро: Монографія. — К.: Автограф, 2006. — 246 с.: іл..Відомості про кандидата в народні депутати України — ЦВКПротокол Виборчої комісії щодо підрахунку голосів виборців 20 вересня 2018 року«Пісня без слів»Стенограма засідання від 5 лютого 2002 рокуРеволюція в консерваторіїАрхівСтуденти НМАУ за українську мову!Музакадемія готує вечір-реквієм пам'яті загиблих на Майдані - ректор Володимир РожокСотник, який переломив хід історії: Треба було дотискатиСотник Парасюк розповів, як "Беркут" атакував консерваторію "коктейлями Молотова"Музакадемія готує вечір-реквієм пам'яті загиблих на Майдані - ректор Володимир РожокРектор НМАУ Володимир Рожок. Pro ed Contra.Подяка ректору НМАУХто перетворив Національну музичну академію на «бізнес»?відео"Відстоювання репутації, честі, гідності колективу та керівництва Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського"АрхіввідеоВажкі «баси» у Музакадеміївідео прес-конференції в УНІАНЧасопис, вип. 32Ректор Національної музичної академіїНе лише ректор, а й викладачВ робочому кабінетіЧергова заслужена нагородаінформація на сайті «Відкрита Україна»Інформація на сайті НМАУРожок В. І. Музика і сучасність : моногр. дослідж., наук.-попул. критич. та публіц. твори / Володимир Рожок ; відп. ред. Черкашина М.Р. — Київ : Пошук.-видав. агентство «Кн. Пам’яті України», 2003. – 228 с.Цей рік мине під знаком п'яти ювілеїв: Семена Гулака-Артемовського, Стефана Турчака, Ріхарда Вагнера, Джузеппе Верді та Сергія РахманіноваВолодимир Рожок: «Церква допомогла зберегти нашу хорову культуру. Настав час допомогти Церкві»Вчорашній дипломат Володимир Рожок став ректором Національної музичної академії імені Петра Чайковськогор

Народились 25 серпняНародились 1946Уродженці Ніжинського районуКавалери ордена Дружби (Російська Федерація)Кавалери ордена «За заслуги» III ступеняНародні артисти УкраїниРектори УкраїниУкраїнські хорові диригентиЧлени Партії регіонівВипускники Харківського інституту мистецтвНагороджені почесною грамотою ВРУКавалери ордена Ярослава Мудрого V ступеня


25 серпня1946Хороше ОзероНіжинський районЧернігівська областьукраїнськийхоровий19971998Народний артист України2008Національної всеукраїнської музичної спілкиНаціональної музичної академії України імені П. І. ЧайковськогоХарківський інститут культуриХарківський інститут мистецтв ім. І.КотляревськогоІнституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М.Рильського НАН УкраїниКомуністичної партіїПартії регіоніввиборах до Верховної Ради України 2012 рокуЄ. СтанковичГ. ГаврилецьА. ЄрмакаЄвромайдануУДАР«Батьківщини»18-20 лютогосотника ПарасюкаК. СитникаС.НіколаєнкаЄ. БасалаєваІ. СусловаМ. СкорикЄ. СтанковичІ. ЩербаковГ. ГаврилецьВ. КозловВолодимир ПухальськийРейнгольд ГлієрФелікс БлуменфельдКостянтин МихайловАбрам ЛуферАбрам ЛуферОлександр КлимовАндрій ШтогаренкоІван ЛяшенкоМикола КондратюкОлег Тимошенко














Рожок Володимир Іванович
Основна інформація
Дата народження
25 серпня 1946(1946-08-25) (72 роки)
Місце народження
Ніжинський район, Чернігівська область, Українська РСР, СРСР
Громадянство
Україна
Професії
політик
Нагороди

орден Дружби (Російська Федерація) Орден «За заслуги» III ступеня
Народний артист України

Володимир Іванович Рожок (* 25 серпня 1946, с. Хороше Озеро, Ніжинський район, Чернігівська область) — український хоровий диригент, науковець, музично-громадський діяч, педагог. Доктор мистецтвознавства (1997), професор (1998), Народний артист України (2008). Член Національної всеукраїнської музичної спілки. Академік Національної академії мистецтв України (2017). Колишній ректор Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського (2004-2018).




Зміст





  • 1 Біографія


  • 2 Оцінка діяльності


  • 3 Нагороди


  • 4 Монографії


  • 5 Примітки


  • 6 Посилання




Біографія |


Закінчив Харківський інститут культури (1969), Харківський інститут мистецтв ім. І.Котляревського (1974) та аспірантуру Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М.Рильського НАН України.


1981—1986 — заступник директора з творчих питань Національного академічного театру опери та балету України ім. Тараса Шевченка. У 1986—1990 працював у Центральному комітеті Комуністичної партії. Протягом 1991—2000 років працював в міністерстві культури України та в Адміністрації Президента України. В 1997—1999 — на посаді заступника міністра культури України.


2000—2001– проректор НМАУ ім. П. І. Чайковського.


2001—2004 — радник Посольства України в Росії (м. Москва).


2004—2018 року — на посаді Ректора НМАУ.


Член Партії регіонів. На виборах до Верховної Ради України 2012 року балотувався за списком цієї партії під № 176.[1]


Балотувався на виборах ректора НМАУ 20 вересня 2018 року, але не пройшов у другий тур виборів, отримав 101 голос (20,3%)[2].



Оцінка діяльності |


Оцінки діяльності В. Рожка є різними.


Так, на думку О. В. Антонюк, В. Рожок «належить до тих діячів музичної культури України, які цілеспрямовано і плідно працюють на ниві розбудови національного мистецтва України вже не один десяток років»[3], а на думку Ю. Станішевського — «прекрасний музикант, вдумливий дослідник української музично-театральної культури, практик-диригент, ректор і оратор, що вміє захопити своїм полум'яним словом величезні глядацькі зали, обдарований критик, авторитетний педагог і керівник складного культурного процесу сьогодення»[4]. Є. Станкович вважає, що В. Рожок — «хороший музикант, ректор із музичним інтелектом, який знає напрями розвитку музики»[5], а композиторка Г. Гаврилець навіть присвятила В. Рожку хоровий твір[6].


Разом з тим існують свідчення, що спонукають до протилежної оцінки. Так, згідно свідчень народного депутата А. Єрмака, «коли відбувався чемпіонат світу з шахів, радник посла Білоблоцького Рожок не забезпечив, щоб там був український прапор. Коли від федерації український прапор був внесений у конференц-зал готелю, де відбувався чемпіонат світу і де відбувалося нагородження, Рожок вжив заходів, щоб стяг України був винесений на задвірок, і сказав: „Забирайте свій стяг“. І заслуженому артисту України Василю Нечепі сказав: „Василь, это тебе не в Чернигове“»[7]


Балотування у 2012 році від Партії Регіонів викликали нову хвилю критики на адресу В. Рожка[8]. У 2013 році студенти НМАУ вимушені були звертатися до ректора з вимогою забезпечення права на навчання державною мовою[9][10].


Попри членство В. Рожка у Партії регіонів, в ході Євромайдану музична академія тим не менш надавала приміщення для розміщення активістів від партії УДАР і від «Батьківщини»[11]. В ході бою 18-20 лютого у приміщення консерваторії увійшли самооборонці сотника Парасюка, які тримали оборону консерваторії від атак «Беркута»[12][13], того ж дня у фойє Великого залу академії було влаштовано лазарет для поранених протестувальників[14]. Згодом В. Парасюк написав на ім'я ректора подяку за допомогу[15][16].


У 2014 діяльність В. Рожка фігурує у депутатському запиті К. Ситника до тодішнього міністра освіти С.Ніколаєнка:





«
«...група викладачів і студентів НМАУ імені Петра Чайковського просить допомогти покласти край авторитарним, непрофесійним методам керування навчальним закладом з боку Володимира Рожка і розібратися зі складною ситуацією, що склалась в колективі та потребує термінового втручання задля зняття напруження і серйозного протистояння з непередбачуваними наслідками... Викладачі НМАУ стверджують, що 31 березня 2004 р. його незаконно було обрано на посаду ректора академії. Ми обурені тим, що керуючий вишем не має жодного відношення ані до музичного мистецтва, ані до професійного виховання молоді. У стінах академії немає жодної людини, яка могла назвати його професійні досягнення. А відсутність таких досягнень повною мірою компенсується вмінням “господарювати” на користь собі і своєї сім’ї... Це саме той приклад чиновника, який першочергово мав би звітувати перед Україною за свою професійну і громадську діяльність...»[17]»

У 2016 році у ЗМІ було оприлюднено скани документів, що свідчать про фінансові зловживання керівництва НМАУ[15][18]. Зі звинуваченнями у корупції публічно виступили Є. Басалаєва та народний депутат І. Суслова[19].


В той же час у підтримку В. Рожка публічно виступили герої України М. Скорик[20], Є. Станкович[21], голова НСКУ І. Щербаков, а також Г. Гаврилець[20], Л. Олійник[21], Д. Радик[21], В. Козлов[22] та інші. Того ж року НМАУ випустила окрему збірку статей до 70-річчя В. Рожка, в якій зібрано більше сотні схвальних відгуків, привітань[23]



Нагороди |


  • «За заслуги» ІІІ ступеня (2013),

  • Ярослава Мудрого V ступеня (2006),

  • Почесна грамота Верховної Ради України (2006),

  • орден Дружби.


Монографії |


  • Стефан Турчак: (Диригент. Митець. Громадянин). — Х.,1994. — 205 с.

  • Музика і сучасність: Монографічні дослідження. Науково-популярні, критичні та публіцистичні твори. — К.: Книга пам'яті України, 2003. — 219 с.

  • Сонячний маестро: Монографія. — К.: Автограф, 2006. — 246 с.: іл..


Примітки |




  1. Відомості про кандидата в народні депутати України — ЦВК


  2. Протокол Виборчої комісії щодо підрахунку голосів виборців 20 вересня 2018 року


  3. Володимир Рожок — ректор Академії / О. В. Антонюк // Часопис Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. — 2013. — № 4. — С. 95-103


  4. Станішевський Ю. Дослідник і митець / Юрій Станішевський // Рожок В. І. Музика і сучасність. — К . : Книга пам'яті України, 2003. — С. 6.


  5. Станкович Є. Ф. Людина, яка сприяє розвитку музичного мистецтва / Євген Станкович // Володимир Рожок. Шлях до визнання. До 70-річчя від дня народження: наук.-попул. вид. / ред. О. Голинська. — К. : Муз. Україна, 2016. — С. 272—273


  6. Г. Гаврилець «Пісня без слів»


  7. Стенограма засідання від 5 лютого 2002 року


  8. Революція в консерваторії. i-pro.kiev.ua. Архів оригіналу за 13 червня 2018. Процитовано 13 червня 2018.  Текст « Інформаційна аґенція культурних індустрій ПРО» проігноровано (довідка)


  9. Студенти НМАУ за українську мову!


  10. Букет Є. Студенти НМАУ ім. П. І. Чайковського за українську мову! / Євген Букет // Слово Просвіти. — 2012. — No 23. — 7–13 червня. — С. 5.


  11. Музакадемія готує вечір-реквієм пам'яті загиблих на Майдані - ректор Володимир Рожок. 


  12. Сотник, який переломив хід історії: Треба було дотискати. Українська правда. 


  13. Сотник Парасюк розповів, як "Беркут" атакував консерваторію "коктейлями Молотова". 


  14. Музакадемія готує вечір-реквієм пам'яті загиблих на Майдані - ректор Володимир Рожок. 


  15. аб Ректор НМАУ Володимир Рожок. Pro ed Contra.


  16. Подяка ректору НМАУ. 


  17. Цитата за публікацією: Є. Басалаєва. «Дещо з історії знищення українського митця... в Україні»//Культура і життя. - 2014, №26 - с.4


  18. Хто перетворив Національну музичну академію на «бізнес»?


  19. відео


  20. аб "Відстоювання репутації, честі, гідності колективу та керівництва Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського". press.unian.ua. Архів оригіналу за 13 червня 2018. Процитовано 13 червня 2018. , відео


  21. абв Важкі «баси» у Музакадемії


  22. відео прес-конференції в УНІАН


  23. Часопис, вип. 32



Посилання |











Nuvola apps kview.svg Зовнішні зображення
Searchtool.svg
Ректор Національної музичної академії
Searchtool.svg
Не лише ректор, а й викладач
Searchtool.svg
В робочому кабінеті
Searchtool.svg
Чергова заслужена нагорода
  • інформація на сайті «Відкрита Україна»

  • Інформація на сайті НМАУ

  • Рожок В. І. Музика і сучасність : моногр. дослідж., наук.-попул. критич. та публіц. твори / Володимир Рожок ; відп. ред. Черкашина М.Р. — Київ : Пошук.-видав. агентство «Кн. Пам’яті України», 2003. – 228 с.

Інтерв'ю

  • Марина Черкашина-Губаренко. Цей рік мине під знаком п'яти ювілеїв: Семена Гулака-Артемовського, Стефана Турчака, Ріхарда Вагнера, Джузеппе Верді та Сергія Рахманінова // Газета «День»


  • Володимир Рожок: «Церква допомогла зберегти нашу хорову культуру. Настав час допомогти Церкві» // «Православіє»


  • Вчорашній дипломат Володимир Рожок став ректором Національної музичної академії імені Петра Чайковського // «Хрещатик»


Popular posts from this blog

Magento 2 duplicate PHPSESSID cookie when using session_start() in custom php scriptMagento 2: User cant logged in into to account page, no error showing!Magento duplicate on subdomainGrabbing storeview from cookie (after using language selector)How do I run php custom script on magento2Magento 2: Include PHP script in headerSession lock after using Cm_RedisSessionscript php to update stockMagento set cookie popupMagento 2 session id cookie - where to find it?How to import Configurable product from csv with custom attributes using php scriptMagento 2 run custom PHP script

Can not update quote_id field of “quote_item” table magento 2Magento 2.1 - We can't remove the item. (Shopping Cart doesnt allow us to remove items before becomes empty)Add value for custom quote item attribute using REST apiREST API endpoint v1/carts/cartId/items always returns error messageCorrect way to save entries to databaseHow to remove all associated quote objects of a customer completelyMagento 2 - Save value from custom input field to quote_itemGet quote_item data using quote id and product id filter in Magento 2How to set additional data to quote_item table from controller in Magento 2?What is the purpose of additional_data column in quote_item table in magento2Set Custom Price to Quote item magento2 from controller

How to solve knockout JS error in Magento 2 Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Unicorn Meta Zoo #1: Why another podcast?(Magento2) knockout.js:3012 Uncaught ReferenceError: Unable to process bindingUnable to process binding Knockout.js magento 2Cannot read property `scopeLabel` of undefined on Product Detail PageCan't get Customer Data on frontend in Magento 2Magento2 Order Summary - unable to process bindingKO templates are not loading in Magento 2.1 applicationgetting knockout js error magento 2Product grid not load -— Unable to process binding Knockout.js magento 2Product form not loaded in magento2Uncaught ReferenceError: Unable to process binding “if: function()return (isShowLegend()) ” magento 2